Oчаква се до края на деня Районна прокуратура – Стара Загора да повдигне обвинение на сръбския шофьор на автобуса, който снощи катастрофира на АМ „Тракия“. При доказване на вината му го грози затвор от една до шест години.

Обвинението е за извършване на тежко ПТП с множество пострадали със средни и тежки телесни повреди. Грешка на шофьора - това е основната версия за инцидента, по която работят разследващите.

„Водещата версия остава основната и първата – човешка грешка. Направихме оглед на пътното платно и и настилка преди мястото на катастрофата, не се установиха дупки или неравности, които могат да предизвикат катастрофата Първоначалните данни се потвърждават в хода на разследването: вниманието на водача е било отклонено”, заяви заместник главния прокурор Борислав Сарафов.

Шофьорът на автобуса не е пострадал.

„Взети са проби за алкохол и наркотици – отрицателни са. Първоначалният оглед на мястото на инцидента приключи”, добави старши инспектор Димитър Димитров.

„Както този инцидент, така и предходния от Велико Търново не се дължат на било бездействие на полицията, било на пътни условия. И в двата се касае за човешки грешки. Назначени са автотехническа и множество съдебно медицински експертизи. Изискани са документи от Република Сърбия за превозното средство и за начина. по който се е придвижвала групата”, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.