Велосипедистът Иван Калчев вече е на свобода. Той беше задържан вчера заради опит да спре да спре движението по „Околовръстен път“ в района на резиденция “Бояна”, където в този момент се провеждаше Националната конференция на прокуратурата и протест срещу обвинител №1.

Калчев прекара 24 ч. в 6 Районно управление в столицата. Мъжът твърди, че при задържането му е упражнена сила, в следствие на което е с травми на гръкляна. Предстои му преглед при лекар, който да установи, има ли наранявания и да издаде медицинско.

Според защитата, задържането е било неоснователно, защото в заповедта за арест е посочено, че Иван Калчев е възпрепятствал работата на държавните органи. В нея, обаче, не е упоменато кой е държавният орган, с какви действия е възпрепятствана работата и на каква заповед не се е подчинил, уточни адвокатът на задържания - Минчо Спасов.

Пред камерата на bTV мъжът потвърди, че подкрепя антиправителствените протести, както и че е готов да участва и днес в гражданското недоволство. По думите му от ден първи той е част от лагера на протестиращите на „Орлов мост“.