Сградата на Министерство на околната среда и водите беше осветена в зелено по повод Деня на Свети Патрик като част от глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

Тя обединява национални и световни забележителности, обекти и емблематични сгради.

МОСВ се включва в инициативата по покана на посланика на Ирландия у нас Н. Пр. г-жа Мартина Фийни. В нея участват и много културни, образователни и исторически обекти в цяла България.

Снимка: МОСВ

От Посолството на Ирландия в България информират, че тази година на 17 март в зелено ще бъдат осветени над 690 национални и световни обекта, по-известните сред които са Колизеумът в Рим, Наклонената кула в Пиза, Ниагарският водопад, Операта в Сидни, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Музеят на цикладското изкуство в Атина, както и много други.

Денят на Свети Патрик е културен и религиозен ирландски празник, честван на 17 март. Свети Патрик е християнски мисионер, покровител на Ирландия. Легендата разказва, че той е роден около 385 г. Пътува до Ирландия през 432 г., където обръща езическите ирландци в християнството.

За Свети Патрик се смята, че е използвал растението трилистник, за да обясни Светата Троица на ирландския народ. Трилистникът се превръща в неформален символ на Ирландия и всичко ирландско. Днес традицията повелява на 17 март ирландците да се обличат в зелено в чест на своя покровител.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!