Новото патриаршеско крило на Троянския манастир "Успение Богородично" отваря врати днес. То ще бъде осветено от Българския патриарх Неофит.

Датата не е избрана случайно - на този ден Негово светейшество навършва 71 години.

"За нас като братство на светата обител, от чиито среди е и Негово светейшество - той е подстриган за монах тук, голяма чест и радост е, че именно на този ден ще бъде открито новото патриаршеско крило", заяви пред БТА игуменът на Троянската обител - Величкият епископ Сионий.

Празничният ден ще започне в 9.00 часа със света литургия в храма, отслужена от Негово светейшество българският патриарх Неофит.

В 10.30 часа е молебенът за негово здраве, а след това и освещаването на новото крило, където патриархът по-късно ще приема поздравления за своя рожден ден.

Новоизграденото патриаршеско крило повтаря стила и образа на предишното, от което е останал само чардакът, като запазва функцията си на сграда, в която да бъде посрещан българският патриарх, членовете на Светия синод, а и всеки гост, дошъл в Светата обител.

В него са разположени две конферентни зали за семинари и срещи. Има също 25 стаи, всяка с по две легла, баня и тоалетна, игуменарна, патриаршески покои, складови помещения, места за подреждане на църковната собственост, устроена е ризница, където да се съхраняват всички богослужебни одежди, съдове и предмети.

Всичко е обзаведено с красиви мебели от масивно дърво, изработени от местни майстори. Стените са украсени с ценни икони и картини. На видно място са сложени и награди, получавани от манастира и игумена.