Докато едните консултации – тези при държавния глава Румен Радев, приключиха, то другите консултации за съставяне на кабинет „Петков 2“ в рамките на 47-то Народно събрание тепърва предстоят. На тях от „Продължаваме промяната“ са поканили своите сегашни партньори „Демократична България“, БСП, както и шестимата независими депутати.

Към момента подкрепата наброява 115 народни представители, тоест шестима депутати все още не достигат, за да може да се съберат 121 гласа и да има мнозинство за правителство.

В кулоарите на Народното събрание вицепремиерът Асен Василев потвърди, че консултациите ще са днес и се разчита на 121 гласа, иначе кабинет „Петков 2“ би бил невъзможен.

Новината, че консултациите са приключили без две от парламентарните партии доведе до остри реакции.

„Това е едно странно тълкуване от страна на президента на конституцията, тъй като чл. 99, ал. 1 изрично казва, че мандатът се връчва след провеждане на консултации с парламентарните групи. Такива консултации в момента не са проведени с всички парламентарни групи, а разминаване не се е получило. Просто поканата беше за вчера с определен час, казвам пак – поканата, защото това не е призовка, на която трябва да се явим, а покана“, заяви Милен Матеев от „Продължаваме промяната“.

„Според вас консултация ли е някой да ти каже – Яви се в толкова часа, в същия момент, в който се прави бюджетът на държавата. Един месец всички коментираме, че това е най-важното нещо за уязвимите слоеве на населението и за икономиката на страната. Не трябва да забравяме, че господин Радев е президент, благодарение на Българската социалистическа партия“, коментира Борислав Гуцанов от БСП.

Остра реакция дойде и от „Демократична България“, въпреки че те се явиха на срещата с държавния глава.

„Търсенето на този изход не може да върви по график – айде всички на плаца в първия възможен момент, строева подготовка, раз-два-три и готово. И от тази гледна точка смятам, че това беше провалена конституционна възможност за това да се намери някакъв избор. Тези разговори не са ритуал. Те преследват цел. Всеки се държи като Хан Аспарух – все едно държавата започва с него, той ще определи всичко, той ще каже… От това няма да излезе управление“, отбеляза Христо Иванов.

И докато едните консултации вече приключиха, другите - за нов кабинет, тепърва започват. Инициаторите от „Продължаваме промяната“ обявиха, че имат нова червена линия.

„Основната червена линия се вижда за всички коя е – това е борбата с корупцията и изразходването на публични средства. Видяхте вчера в комисия новата коалиция ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“ си раздадоха 760 млн. с един предизборен привкус“, каза Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“.

Двете поканени партии обявиха, че ще се отзоват. Независимите депутати също ще се включат в срещата и разговорите.

Снимка: EPA

„Ние преговаряме с всички, които ни поканят за това“, заяви независимият депутат Иво Атанасов.

Консултациите ще се водят от Кирил Петков, Асен Василев и Никола Минчев. Очаква се те да започнат тази вечер след заседанието на бюджетната комисия.