Родители на деца с аутизъм реагираха остро след случая с 23-годишния Йордан със същия проблем, на който беше отказано качване в междуградски автобус. Те призовават да се опитаме да разберем различните.

Вчера ви разказахме как 23-годишният Йордан, който страда от аутизъм, трябвало да се прибере от Варна в София с рейс в полунощ. Купил си билет, но шофьорът отказал да го качи, тъй като го помислил за наркоман, твърди майката.

От записа на охранителните камери на автогарата във Варна се вижда как младежът подава телефона на шофьорите, тръгва, после пак се връща, но така и не е допуснат. Качва се на друг автобус на сутринта.

Елка Ангелова е майка на дете с аутизъм. Твърди, че историята е показателна за това, че обществото не обръща внимание на тези хора и няма готовността да им помага.

„Тези деца понякога изглеждат странни, особени, но ако хората са по-запознати, могат да обърнат внимание, да се опитат да разберат какъв е случаят", казва Елка.

Статистиката показва, че ако преди 20 години 1 на 10 000 деца е било с аутизъм, сега са 48 на 10 000. Това да се насърчават да пътуват сами е част от интеграцията им, смятат пациентски организации.

„На тази частична интеграция може да се помогне, да се подаде ръка, и той да се интегрира още повече и да е все по-самостоятелен", обяснява Владислава Цолова от сдружение "Аутизъм днес".