Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки съобщи, че ще подаде сигнал до ЕК и френското председателство на Съвета на ЕС за подпалената входна врата на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

„Това е резултатът от фалшификациите на историята, от лъжите и от неспиращия език на омразата спрямо българите и всичко българско. Това е резултатът от действията на политичарите в Скопие. И те претендират, че трябва да ги пуснем в ЕС“, посочва Ангел Джамбазки.

„Осъждаме категорично тази недопустима проява на омраза и конфронтация“, заявиха и от БСП. Според тяхната позиция такива прояви усложняват още повече диалога между двете страни.

„Призоваваме македонското правителство да предприеме мерки срещу такова поведение и да не допуска то да се повтаря”, заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев.

Подпалването на Културния център е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба, написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Остро осъждам палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля. Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България, написа на страницата си във Фейсбук и президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Той призова компетентните институции да извършат бързо и задълбочено разследване, да вземат всички необходими мерки, да открият и санкционират извършителите.

Към Битоля пътуват българският министър на външните работи Теодора Генчовска, която е на двудневно работно посещение в Северна Македония, и посланикът на страната ни в Скопие Ангел Ангелов.