Политически реакции след призива на премиера Кирил Петков президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност за еврочленството на Северна Македония.

Самият той каза в специално видеообръщение, че  решението на страната ни няма да бъде взето под външен натиск.

Позицията на България за Северна Македония остава непроменена, каза пред bTV външният министър Теодора Генчовска. Тя обясни, че решението за свикване на КСНС изцяло зависи от президента и увери, че с нея не са водени задкулисни разговори за вдигане на ветото.

„Не знам защо е отправен такъв призив от премиера. Чуваме само искаме да вдигнете ветото, а не виждам никакви конкретни действия от тяхна страна“, добави тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че се е изненадала от вчерашното изявление на премиера Кирил Петков.

„Неговите аргументи вчера бяха с външен адрес. Ако правителството е постигнало гаранции и договорености, редно е да ги знаем. Имах усещането, че нещо е станало в края на работния ден, изведнъж така неочаквано. Ако си послужим с начините на изразяване и стила на правителството, нещо имплицитно е станало“, заяви тя.

Бившият премиер припомни, че вече е обсъждана темата на Консултативен съвет при президента.

„Явно е обещал много за Северна Македония, но като усети, че коалиционните му партньори не искат да потеглят на тази тема, изведнъж смени. Януари сме имали КСНС при президента, на който всички партии сме се обединили. Сега сме май, след два месеца и той вика нов КСНС. Ами, хайде да свикваме за всяко нещо КСНС, за да може да излезе Радев виновен сега и другите политически партии за неговата лъжа, защото без това решение План за възстановяване няма да видят, точка“, заяви Бойко Борисов.

Според “Има такъв народ“ няма нужда от свикване на КСНС, защото на предишното заседание сме потвърдили позицията си за Северна Македония.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!