Софийският окръжен съд остави в ареста Боян Станков, управител на скандалния дом за възрастни в Елин Пелин, предаде репортер на bTV.

Другият арестуван – Бисер Докторов, който е полицай от 9 РПУ, беше освободен под домашен арест.

Двамата бяха задържани след като 71-годишен обитател на дома подаде сигнал, че е държан под ключ, упояван е и под въздействието на диазепам е бил принуден да прехвърли имотите си в Поморие на фирмата, която стопанисва хосписа.

Според направените експертизи имотите наистина са прехвърляни на името на собственичката на дома д-р Йорданка Неферова, а токсикологичната експертиза е установила наличието на упойващото вещество диазепам в системата на потърпевшия.

Констатирани са и други нарушения – на място са намерени други наркотични и упойващи медикаменти, възрастните хора са държани под ключ, а отношението към тях не е било добро.

Проверяват се и 9 смъртни случая, станали в хосписа за последната година.

Собственичката на дома беше призована в следствието, но не се яви с мотива, че е в болница със съмнение за инсулт. Според прокуратурата тя симулира.

От държавното обвинение обявиха, че започват проверка във всички подобни домове в страната, тъй като те не попадат под контрола на нито една държавна институция.