Обвиненият за катастрофата на магистрала "Тракия" шофьор остава в ареста. Това реши Районна прокуратура в Стара Загора.

По-рано стана ясно, че собственикът на катастрофиралия на АМ „Тракия“ автобус има издадени над 99 акта за сериозни нарушения, а наемателят на автобуса има регистрирани 4 тежки провинения в Сърбия.

Междувременно двете деца от Сърбия, които пострадаха най-тежко при инцидента в неделя вечер, вече са на родна земя.

Два медицински хеликоптера от Сърбия кацнаха на летище София днес, за да вземат децата, които се лекуваха в „Пирогов“.

У нас остават още 3 деца и двама възрастни, които се намират в университетската болница в Стара Загора и са в стабилно състояние.

Малко след 10 ч. сутринта от „Пирогов“ тръгват 2 линейки в посока Летище София, ескортирани от полицейски коли. На Терминал 1 вече ги очакват два сръбски хеликоптера с реанимационни екипи на борда. Малко преди обяд машините излитат, а час по-късно успешно се приземяват на сръбска земя.

„Състоянието на децата наистина е по-добро, не мога да кажа, че са напълно оздравели, но не са в критично състояние, ще се чувстват по-комфортно, когато са на тяхна територия. Няма опасност за живота им“, каза служебният здравен министър Асен Меджидиев.

„Всичко, което трябваше да се извърши при нас, вече е извършено – стабилизираща последна операция, стабилизиран таз, двете деца са контактни. Оттук-нататък остават грижите по зарастване на раните и възстановяване на физическото и психическото здраве на децата“, заяви д-р Валентин Димитров.

Състоянието на останалите пострадали пътници остава стабилно. Междувременно съдът в Стара Загора остави сръбския шофьор в ареста.

„Има достатъчно доказателства по делото, които да дадат основание, че водачът на сръбския автобус е извършител на деянието и на следващо място е, че липсва адрес в страната“, съобщи Таня Божилова, прокурор по делото. 

„А вие откъде знаете, че няма постоянен адрес, може пък да има“, отговори Огнян Бързаков, адвокат на обвиняемия.