Десет от заведенията по Северното Черноморие са с положителни проби за антракс. Това показаха резултатите от пробите на обектите, които са зареждали месо от транжорната в "Аспарухово", преработвала месо, заразено с антракс.

От 27 обекта има десет, в които поне една от пробите е положителна, съобщи след заседание на кризисния щаб във Варна д-р Даниел Денев, началник на ОДБАБХ- Варна.

Тези десет обекта остават затворени засега, като ще им бъде извършена допълнителна дезинфекция. Ще последва отново вземане на проби, които ще бъдат изпратени за лабораторни изследвания. Останалите 17 обекта ще бъдат отворени и ще се направи всичко възможно още тази вечер да се уведомят техните собственици, за да започнат работа, предаде Агенция "Фокус".

Няма никакъв риск за хората, увери д-р Дочка Михайлова, началник на РЗИ – Варна. Тя допълни, че тревожният момент е отшумял, като през двата почивни дни никой не е потърсил медицинска помощ заради съмнение за антракс.

Двете заведения в Кранево, за които имаше съмнения, че може да е попаднало в тях заразено с антракс месо от транжорната в кв. "Аспарухово", остават затворени.

Все още няма резултат от взетите проби, който да позволява отварянето им, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова, цитирана от БТА. Тя допълни, че там ще се извърши повторна дезинфекция, след което отново ще се вземат проби. Ако те позволяват, обектите ще могат да заработят отново.

Персоналът на двата обекта - общо 18 души, е в добро здравословно състояние, нямат оплаквания, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова. Тя допълни, че веднага след затварянето един служител е напуснал.

Няма сигнали от личните лекари в курортните зони в областта за хора, които са имали стомашно-чревни неразположения и са изразили съмнения, че може да са консумирали месни продукти от въпросните заведения, каза още д-р Ангелова.