Потвърждават се прогнозите за много студено време през почивните дни и за обилни снеговалежи днес и утре. Обявен е жълт код за обилни снеговалежи в 12 области на Западна България.

Очакванията са до края на деня да завали в цялата страна, като усилване на валежите и по-значителни количества се очакват във вечерните часове и през нощта. Дъждът ще премине в сняг първо в планинските райони, както и в Западна България.

Снимка: btvnovinite.bg

През нощта се очаква и усилване на вятъра, от североизток, с който ще прониква по-студен въздух. От утре валежите навсякъде вече ще бъдат от сняг. В комбинация със силния вятър ще има и условия за навявания, особено в Североизточна България.

Към момента обстановка по пътищата в страната е спокойна и няма затворени големи пътни артерии.

Над 3000 снегорина са готови за работа на 600 точки в страната. Над 300 аварийни екипа от енергодружествата също са в готовност за лошото време.

Експертите съветват гражданите да следят сайта на Пътната агенцията за актуална информация за пътната обстановка.

От АПИ призоваха при евентуално затваряне на пътни участъци гражданите да се съобразяват с указанията на полицаите и контролните органи.

„Нека не навлизат в участъци с усложнена обстановка. (…) Да изчакат, по възможност да спрат на бензиностанции или в населени места, тъй като по останалите части могат да изпаднат в неловки ситуации”, коментира началникът на Пътна полиция ком. Бойко Рановски.

Остава и препоръката от МВР и АПИ гражданите да избягват пътуванията от днес до 7 януари. Ако все пак те са наложителни, експертите съветват да заредите резервоара на колата и батерията на мобилния си телефон. Освен това е добре в автомобила си да имате вериги, одеяло и топли напитки.

Вижте във видеото какво още посъветваха от АПИ: