Бедственото положение, обявено в Смолян, остава в сила. Нивата на реките в Смолянско са спаднали под критичните точки, а язовирите имат достатъчно обем да поемат придошлите води.

Река Черна създаде сериозни притеснения снощи. Нивото на водите й вече значително е спаднало и няма опасност тя да излезе от коритото си.

Свлачища затвориха пътя за Мугла и Стикъл. Придошлите води на р. Арда пък подкопаха пътя между Кошница и Могилица, заляха и част от рибарник.

Голямо свлачище падна и на пътя за Киселчово.

Местните твърдят, че проблемите с река Киселчовска, която отново излезе от коритото,  идват от бившия рудник над селото. Реката повличала оттам отпадъчна руда, която вдига нивото на коритото и така водите преливат.

На много места в областта имаше паднали дървета и камъни на пътното платно.

Един човек загина снощи след като свлачище се изсипа върху ловна хижа в златоградското село Долен снощи. В нея е имало 8 души.

"Както спокойно са си правили разговорите и са си хапвали, се е случило това нещо. Никой не е очаквал, просто времето е било много кратко, нямало е време за реакция”, разказа кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Другите двама пострадали са настанени в болницата в Кърджали.

"Бяхме се събрали, група колеги на мохабет. В един момент свлачището идва, удря стената и стената заедно с нас”, каза потърпевшият Данчо Башев.

Снимка: Ева Тошева

Мъжът е с гипсиран крак и скоро ще бъде изписан. В болницата обаче за по-дълго остава Виктор Кирчев, който също е бил затиснат от калта и е с множество травми.

„Има  разкъсна рана на едното око, има контузии по лицето, по гърдите, на едната ръка и счупване на едната кост, на малката кост на лявата подбедрица. И синдром на затрупване, който обуславя състоянието на травматичен шок”, съобщи д-р Петър Бахчеджиев – началник на ОАРИЛ МБАЛ Кърджали.

Вилата е построена тази година от ловци. В община Златоград обаче няма никаква документация за нея.

Снимка: btvnovinite.bg

В Родопите ловните заслони и малки хижи се строят на доброволни начала от ловните дружини.