Стремежът ни е срещата между българския премиер Кирил Петков и новия министър-председател на С. Македония Димитър Ковачевски да върне отношенията между София и Скопие в нормален европейски коловоз, връщане на доверието и общия ангажимент за преодоляване на съществуващите предизвикателства. Това заяви външният министър на югозападната ни съседка Буяр Османи този понеделник по време на пресконференция, на която представи приоритетите на страната като бъдещ ротационен председател на ОССЕ през 2023 г.

Предвиждаме интензивни разговори с България, но преди това трябва да бъде гласувано новото правителство в Скопие. Министерството на външните работи в момента работи по темите, които ще бъдат предмет на разговор по време на бъдещата среща, коментира Османи.

На въпрос дали Скопие ще настоява българската декларация да претърпи промени, за да се оттегли ветото върху началото на преговорите, министърът отговори, че тя е вътрешен въпрос на България.

„За нас са важни двустранните ни отношение и позицията на България в Съвета на Европа по отношение на преговорите. Важно е да се върнем на европейския и евроатлантическия курс. България поддържа процеса на разширяване от началото на членството си в Европейския съюз. Разширяването не е само наш, но и геостратегически интерес за целия ЕС. Очакваме да продължим разговорите, изхождайки от тази позиция”, отбеляза външният министър.

Очакваме конструктивни разговори с новото правителство на България, разговор по същинските въпроси, поставени на масата, и бързо деблокиране на процеса на преговорите.

По отношение на намерението на Еди Рама Албания и Северна Македония да бъдат разделени, Османи подчерта, че изказването на албанския премиер е цитирано неправилно.

„Той каза, че ще питат гражданите, а не, че е взето решение Албания да иска разделяне от РС Македония. Няма изискване държавите да се присъединяват към ЕС в групи”, каза Османи.

"Групирането е неформално политическо решение и всяка държава преговаря въз основа на собствения си напредък. То просто дава една по-голяма регионална динамика. Смятам, че групирането е в интерес и на двете държави, тъй като сега Скопие има проблем, но през 2019 г. ситуацията беше друга – тогава Тирана имаше проблеми с напредъка", коментира Османи.

Северна Македония е в тройката на председателството на ОССЕ заедно с Швеция и Полша. Скопие ще бъде председател на организацията през 2023 г., а тази година, вероятно в Скопие, ще организира среща държавите от Средиземноморието. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали от БГНЕС