Правителството има пълна готовност до края на месеца да осигури една четвърт от 47-те милиона лева за зимна поддръжка на общинските пътища, а останалите пари планово ще бъдат дадени през януари следващата година. Това посочи министърът на финансите Валери Белчев след среща с участието на премиера Стефан Янев, министри и кметове от Националното сдружение на общините.

Той напомни, че са предвидени с бюджетната актуализация 100 млн. лева за общините за покриване на щети заради пандемията и министерството започва разработка на методика, която да определи критериите за допустимост на конкретните обекти на тази помощ и критериите за отчетност.

Парите могат да се изразходват и отчитат до края на 2022 г. и се получат от общините под формата на допълваща и компенсираща субсидия за дейности в общините, които са свързани с ограничаване на последствията от кризата заради пандемията, уточни кметът на Троян Донка Михайлова.

В отговор на въпрос дали до края на годината е нужен допълнителен трансфер от централния бюджет към общините заради с високите цени на тока, премиерът ген. Стефан Янев каза, че такъв ресурс не е необходим за въпросния период.

Относно притесненията на по-малки общини, че заради високата цена на електроенергията могат да останат без осветление през зимните месеци, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов каза, че до края на годината няма разчети за недостиг на средства.

От следващата седмица започват консултации с финансовото министерство за това по-голям процент в издръжката на общините да отива за ясли, детски градини, училища и социални услуги.

И премиерът, и кметовете се обединиха около позицията, че трябва да се работи за децентрализация на общинските бюджети.