Пет остават жертвите при тежката катастрофа вчера на магистрала „Тракия“. Едва 15 часа след инцидента тежкият камион причинил трагедията беше изправен и изтеглен от пътното платно. Движението в активните ленти на магистралата беше възстановено към 9:30 ч. този понеделник. Скоростта е ограничена до 90 км в час.

Снимка: btvnovinite.bg

При катастрофата в неделя следобед тир скъса мантинелата, навлезе в насрещното платно и помете пет коли.

В болница с опасност за живота продължава да е тригодишно дете. Шестима души с травми са били прегледани и изписани.

Снимка: btvnovinite.bg

От областното управление на АПИ и КАТ в Стара Загора категорично отхвърлят версията, че ръждясалите мантинели, които тази сутрин бяха нарязани, са причина за тежката катастрофа. Преградите ще бъдат подложени на експертизи дали отговаряли на изискванията за здравина и гъвкавост, за да могат да издържат на натиска на тежкотоварен камион.

На места в този участък има и много неравности по пътя. Спрягат се множество версии за причините за произшествието. Една от тях е, че шофьорът на камиона е заспал или е получил инсулт или инфаркт.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мантинелите, разбира се, са стари, поставени са в периода 1996-97 г., те си  отговорят на стандарта, да, стари са, ръждясали са, но са успели да задържат удара, но имайте предвид, че и скоростта е била доста висока, а и самият товар е тежък, който е предизвикал допълнителното ускорение. Имайте предвид, че се е спускал от наклон от надлеза  и, за голямо съжаление, това доведе до тези жертви“, заяви Илия Златев, директор на Областно пътно управление – Стара Загора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не можем да кажем скоростта (на камиона), защото ви казах образувано  е досъдебно производство, тепърва ще бъде установено чрез тахографните шайби и други методи скоростта на автомобила, който се е движил от София за Бургас“, казва главен  инспектор Бончо Славов, шеф на КАТ-Стара Загора

Снимка: btvnovinite.bg

„Състоянието на детето е критично. В момента е на изкуствена вентилация с множество травми с областта на главата. Имаме черепно-мозъчна травма“, съобщи д-р Талева от болницата в Стара Загора.