Появата на нов голям курортен комплекс край защитения плаж Аркутино - това предвижда разрешение за строеж, издадено от община Созопол.

Става дума за довършването на бетонното селище "Знаме на мира".

Дострояването е допуснато и от екоминистерството, с подписа на заместник-министър Тома Белев.

Започнатият преди 38 години център за даровити деца към Асамблея "Знаме на Мира" е в защитената зона Беглик Таш - Ропотамо. Сега от община Созопол са разрешили довършването му -  вътрешни електрически инсталации, вътрешни ВиК - инсталации, измазване и други при съществуваща канализация.


"То е ясно, мисля за всички, къде ще се вливат водите и не трябва по принцип да се вливат там, но ако може да се измисли нещо друго, ще е добре!", коментира Маруся Чурелова, местен жител.

Кметът на Созопол казва, че изпълнява закона.

„Собственикът има сключени декларации със собственика на курортно селище Свети Тома за ползване на тяхното пречиствателно съоръжение“, заяви Тихомир Янакиев.

Законът забранява единствено ново строителство в зоната, пише през февруари в становище зам.-министърът Тома Белев:

„РИОСВ издава на 23.10.2020 такова становище, че е допустимо и не нарушава режимите на защитената местност. Искано е становище от нас, ние сме показали същото, а именно, режимът на защитената зона и местност, че е абсолютно недопустимо ново строителство.“

Довършителното строителство строителство ли е?

Не могат да строят ново нищо – нито временно, нито постоянно.

Не предполага ли допълнителни съоръжения и преместваеми обекти за живота там?

Ако собственикът не може да се впише в използването на съществуващите сгради, то той не може да ги построи и няма смисъл да инвестира.

Тома Белев казва още, че лично е допринесъл районът на Аркутино да стане защитена местност през 2013 г. и така е осуетено неговото плътно застрояване.