1000 допълнителни машини ще са нужни за вота на 11 юли, съобщи председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

На изборите на 4 април бяха използвани близо 9400 устройства. Сега ще са нужни допълнителни за секциите зад граница с над 300 избиратели и за тези в страната с повече хора.

ЦИК е поръчала и три машини, с които ще направи експеримент колко души могат да гласуват с едно устройство в рамките на избирателния ден. На база данните от този експеримент ще бъде решено в кои секции ще има повече от едно устройство.

От ЦИК нямат притеснения относно доставката на машините, въпреки че все още държавата на е платила на „Сиела Норма“ близо 43 млн. лв. за използваните на вота на 4 април.

Започна регистрацията на партиите и коалициите

От днес започна регистрацията на партии и коалиции за участие в предсрочните избори. Този път нямаше голям интерес за регистрация още в първия ден – регистрира се само партия „Подем“.

Регистрацията ще продължи до 26 май и затова Избирателната комисия ще работи и през уикенда, както и в почивния 24 май.

Гласуването в чужбина

За тези избори ще бъдат разкрити по-голям брой секции в чужбина – 502, реши ЦИК вчера. Те ще са с 37 повече спрямо вота на 4 април.

Това стана възможно, след като с промени в Изборния кодекс беше премахнато ограничението за отварянето на до 35 секции в държавите извън ЕС.

Това е рекорден брой секции извън страната за всички избори, провеждани досега. Ще има и разяснителна кампания за българите зад граница.

Заявления за гласуване в чужбина ще се приемат до 15 юни. Те могат да се подават и по електронен път на страницата на ЦИК и чрез дипломатическите и консулските представителства.