Здравните власти затвориха пунктовете за изкупуване на мляко в още няколко села в Ловешко. Мярката е превантивна, след като в района преди две седмици бяха регистрирани случаи на мляко, заразено с канцерогенната гъбичка - афлатоксин.
Чували сме историята как по време на войната, войници, яли плесенясал хляб, не се заразявали с холера, защото в него имало пеницилин. Но от плесен до плесен има разлика и често в мухъла се съдържат така наречените афлатоксини.
Те нямат цвят, мирис, не може да ги познаем, значи трябва да се доверим на абсолютно перфектен контрол, казват специалистите. А, ако видим плесенясали храни, да не ги купуваме или просто да ги изхвърлим.
Във всяко едно домакинство се случва храната да залежи и да плесеняса. Афлатоксините обаче са канцерогенни и водят до рак на черния дроб и бъбреците.
Най-застрашени от замърсяване с афлатоксини са зърнените храни, ядковите храни, черупчестите плодове, сушените плодове, някои подправки, масла, сурови и растителни мазнини.
Афлатоксините се появяват, когато хранителните продукти се съхраняват на топло и влажно. Такъв бе случаят преди години с фъстъци, внос от Судан.