На една година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок беше осъден бившият директор на Агенцията по аквакултури Янчо Янев, съобщава БГНЕС. Специализираният наказателен съд го призна за виновен по обвинение за длъжностно престъпление.

Според обвинението, Янев е издал заповед, с която е включил риболовен кораб в разпределението на допълнителната квота за улов на калкан за 2014 г. на, без да са налице законови предпоставки за това.

Така предоставил възможност на дружеството-собственик „Капитан Зет“ ЕООД да получи Специално разрешение за улов на калкан.

По този начин бившият шеф на Агенцията по аквакултури е осигурил формалното покриване на критериите по Националната схема за извеждане от експлоатация на кораби от Българския черноморски риболовен флот при 100% обезщетяване на собственика.

Европейският съюз поддържа строго определени квоти за улов на калкан в Черно море. За безболезненото въвеждане и поддържане на тази мярка, ЕС предоставя обезщетение под формата на безвъзмездна финансова помощ на всяко дружество, което прекрати улова на калкан и нареже на скрап специализирания си за това кораб. 85 на сто от стойността на изведения от употреба плавателен съд собственикът получава по Оперативната програма, а останалите 15% - от държавния бюджет.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.