Специализираният наказателен съд призна за виновни седем души за участие в организирана престъпна група за данъчни измами. Тя е действала на територията на Джебел, Кърджали и София в периода 2008-2012 г.

Седем години затвор получи ръководителят Бехчет Али за това, че престъпната група е ощетила държавния бюджет с близо 1,4 млн. лв. Двама души са осъдени на 5 и 4 години затвор, а останалите четирима – на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок.

До 2008 г. ръководителят на групата се занимавал с производство и законна търговия с плодове и зеленчуци. Фирмата му, със седалище в Джебел, е внасяла плодове и зеленчуци от Турция и Гърция, като реализирала голяма част от тях на борсата в столичния кв. „Слатина”.

За да увеличи печалбата си, Бехчет Али решил да избегне плащането на ДДС, като използва фактури за фиктивен износ в Румъния и Словакия. За целта тогава привлякъл първите двама участници в групата, които са експерти по счетоводство.

Те съставяли или осигурявали от други фирми данъчни фактури за фиктивни доставки и недействителни транспортни услуги, вписвали ги в дневниците за покупки и продажби, изготвяли неверни декларации по ДДС и ги внасяли в НАП.

В случай на разкриване на престъпната схема била подготвена продажбата на дружеството на неграмотно лице, като дейността продължи с друга фирма.

Данъчните престъпления на групата продължили чрез друго дружество. За периода до 2012 г. чрез фиктивни продажби на плодове и зеленчуци в страни от ЕС, както и недействителни транспортни услуги, на бюджета са нанесени още щети.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!