Духът на Виена - в Софийската "Нощ под звездите". И в момента продължава гала концертът на световноизвестния оркестър на Шьонбрун на сцената пред катедралния храм "Свети Александър Невски".

Близо 4000 са любителите на класическата музика на откритата сцена пред храм-паметника „Александър Невски“. Музикантите са на световно турне за 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син.

Участието им пред българската публика започна от Велико Търново, мина през Варна, а тази вечер са в София, която в последната им спирка у нас. 

bTV Медиа Груп е основен медиен партньор.

Музикантите са на сцената под палката на диригента Гуидо Манкузи, който ги ръководи от 98-ма година. 

“Не трябва да се преструваш на щастлив, кагото си на сцената, а да изпитваш удволствие от това, което правиш. Да си проводник на щастието”, каза Гуидо Манкузи, диригент.

Именно музиката, която изпълнява оркестърът, винаги е била свързана с романтика и радост. Но за да предадат това настроение на публиката - трябват месеци подготовка.

„По принцип има сценична треска, но като професионален певец се справям с тази нервност и се представям добре, когато съм концентринан и добре подготвен“, казва Кристиан Котшиш.

„Всеки творец има различни ритуали преди да излезе на сцената, аз например правя малко йога, за да загрея гласа си в зависимост какъв е репертоара, внимавам и с какво се храня“, Дженифър Лари, сопрано на оркестъра на Щьонбрун.

Три дни са били нужни, за да бъде издигната сцената, 4000 са седящите места, а през целия ден от мобилно студио от площада  предават колегите от „Класик ФМ“.