Предложението на НОИ за орязване на първите дни от болничния от 70 на 50% предизвика широки дискусии. Мотивът на НОИ е, че облекчава бизнеса и осъществява превенция на злоупотреби. В предаването „Тази сутрин“ по bTV темата коментираха президентът на КНСБ Пламен Димитров и бизнесменът Красимир Дачев.

Снимка: bTV

Това не е начинът да се борим с фалшивите болнични. Че ги има, има ги, никой не отрича, но орязването на правата в никакъв случай няма да доведе до елиминиране на фалшивите болнични. Трябва контрол, трябва действие на цялата система – административна, контролна, съдебна. Ако трябва, някой от тези лекари, които издават фалшиви болнични, да влезе в затвора, да има някой за назидание, в края на краищата, за да е ясно, че така просто не може“, коментира Димитров. „Защо когато съм болен, ще ме наказват с половин заплата? Изхождаме от това, че някой злоупотребява и ще вземем цялото право на човек, което гарантирано при това от европейски директиви и международни такива“, добави той.

Снимка: bTV

Проблемът е, че наистина има болни, но от 17 млн. болнични годишно, половината са фалшиви, коментира Дачев. Според него синдикатите, браншовите организации, лекарските съюзи трябва да се включат в контрола. „Не могат да възложат на мен, като работодател, аз да контролирам издаването на болнични листа. Какъв инструментариум имам аз? (...) Аз съм потърпевш, аз не мога да имам активна позиция в управлението на болничните листа. А всички знаят, че по-голямата част са фалшиви“, изтъкна той.

Масовият случай във всички страни от ЕС е работодателят да плаща първите три дни болничен, каза Димитров. В много от държавите членки има изчаквателен период, преди да се задейства този механизъм – т. нар. празни дни, които никой не плаща. Във Великобритания например това е първият ден, следващите три се плащат. Така се създава автоматична превенция. Смятам, че трябва да се върнем към основния механизъм. Той наистина беше временна мярка, когато го въведохме – намалихме плащането от 90% на 70% и бизнесът го пое.

Снимка: bTV

Дачев посочи, че според анализ в негово плевенско предприятие, болнични се вземат около 15 септември, през пролетта, когато се сади реколтата и през есента, когато се събира, както и по новогодишните празници. „Ерозирана е системата. На всички места – болнични, инвалидни, тя е корумпирана, това ерозира цялата система“, посочи бизнесменът. Той отчете, че в пика на кризата болничните са били 16,9 млн., миналата година са били 16,3 млн., а тази ще надхвърлят 17 млн.

Същевременно Димитров посочи, че на 27 октомври ще има протестен митинг с искане за по-високи заплати. „Според нас в много от предприятията има резерви за такова увеличение. Миналата година бизнесът е спечелил 20 млрд. лв., спрямо 15 млрд. през 2013 г. Част от бизнеса е вдигнал заплатите с 5 – 7 – 9 – 12%, но според нас трябва още да се вдигне, може да е по-голямо увеличението“, каза синдикалният лидер.

Снимка: bTV

Ние решително изпреварваме темповете, които синдикатите искат. Но не забравяйте, че сме много изостанала икономика и трябва да се изправим пред дилемата дали да инвестираме в бъдещето развитие на фабриката, или в заплати, каза Дачев.

Този разговор е от преди 10 години – контрира Димитров. – Сега около 30 хил. души си отиват всяка година от България и вече никъде няма никакви работници. Разговорът е вече как да ги задържим в България“.

Двамата не се разбраха има ли, или няма процедура на Европейската комисия срещу страната заради високи социални плащания.

Нямаме шанс истински да влезем в Шенген и в чакалнята на еврозоната, ако в следващите 4 – 5 години не приближим 60-процентното ниво на заплащане и производство до средноевропейското, каза Димитров.

Гостите не се разбраха и по темата за производителността на труда у нас. Според Дачев в момента „произвеждаме 15% от европееца, а получаваме 24% от него“. Димитров контрира, че тези данни са за динамики, а трябва да се гледат постигнати величини. Според данните на „Евростат“ брутният продукт на глава от населението е 46% от средната за Европа, а заплатата е 35,7%, изтъкна той.

Снимка: bTV

Вижте целия разговор във видеото: