Жива верига за спасяването на „Двойната къща на Митови“ се организира във „Фейсбук”.

Протестното действие се организира в 18 часа на 29 април – събота, при къщата на бул. „Васил Левски“ 19. В събитието изрично се посочва, че организаторите са свободни граждани, които не са обвързани с никоя политическа сила.

Както ви съобщихме преди дни къща в центъра на София, която доскоро е била паметник на културата, е пред събаряне. Това става възможно, след като по време на президентските избори Mинистерството на културата премахва статута й на защитен обект..

„Двойната къща” е построена преди 110 години от архитект Георги Тодоров на така наречения рингов булевард в София, оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора. През 1976 г.  къщата придобива статут на паметник на културата „за сведение”. И така получава защита от институциите - до 11 ноември миналата година, когато Министерството на културата неочаквано премахва статута между двата тура на президентските избори.

Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца, оцелял след няколко опита за покушения срещу него. Едно от тях пред бизнес сградата до „Двойната къща”, която също е негова собственост.

През годините ценният имот преживява няколко пожара. Според живеещите в района става дума за умишлени палежи, за да се предизвика нов строеж.

Плановете на Киро Японеца са на това място да се изгради подземен гараж. Събарянето на сградата ще започне до няколко дни.