Централната избирателна комисия изтегля сроковете за назначаване на секционните комисии, така че на желаещите да се ваксинират членове да бъдат поставени 2 дози.

Засега обаче остава открит въпросът за членовете на подвижните секции, които ще трябва да посещават по домовете хора под карантина, но желаещи да гласуват. 

Указанията на ЦИК са да се ваксинират не само онези, които ще бъдат предложени за членове на СИК, но и резервите. От комисията не отхвърлиха варианта измежду вече ваксинираните членове по места да се набират онези, които ще отговарят за мобилните урни. 

Елена Попова е член на секционна комисия от години. Готви се и на предстоящите избори да се включи в секция. Категорична е обаче, че ще откаже, ако ѝ се наложи да посещава домове на карантинирани с подвижна урна, въпреки че вече е прекарала короннавирусна инфекция. 

Споделя, че я е страх, защото вече се сблъсквала със заболяването и не иска да боледува отново. 

Снимка: btvnovinite.bg

Засега е ясно, че ще има достатъчно време за ваксинацията на членовете на секционните комисии. Въпросът около хората, които ще са в мобилните секции остава открит. От комисията подчертаха, че членовете на Секционните избирателни комисии не са отговорност нито на ЦИК, нито на РИК, а на партиите.

Снимка: btvnovinite.bg

Засега остава открит и въпросът около покриването на разходите за съхранение на машините за гласуване, които вече започнаха да пристигат в страната. До края на изборите те ще са отговорност на доставчика и едва след това държавата ще получи пълни права върху тях, коментираха от ЦИК. Предстои среща с представители на правителството, за да се реши кой ще плати за съхранението.

Днес стана ясно още ЦИК е отказала регистрацията на шест партии:

  • "България на труда и разума";
  • "Национално движение за стабилност и възход – НДСВ";
  • "Бригада";
  • "Напред България";
  • "Съюз за отечеството";
  • "Средна европейска класа". 

Чака се решение за още пет партии и две коалиции. Техните документи със събраните подписи са подадени вчера и все още тече процеса по проверката им. Коалицията "Изправи се "Мутри вън", около чието наименование имаше полемика, беше регистрирана с това име.