Организациите на магистратите вече няма да имат право на външно финансиране. Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети днес на първо четене в парламента.

Измененията, внесени от управляващото мнозинство, бяха одобрени със 116 гласа "за", 6 "против" и 52 въздържали се и почти без дебати.  

Със законопроекта се въвеждат промени във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители. С оглед особеностите на тяхната професия се предвижда източници на финансиране да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове.

Предвижда се съсловните организации да не могат да упражняват дейност различна от тази, насочена към защитата на професионалните им интереси, както се предлага в такива организации да членуват единствено лица, които са действащи магистрати. 

Предлага се изравняване на статута на изборните членове на Висшия съдебен съвет при прекратяване на мандата им с този например на съдиите в Конституционния съд, които след освобождаването им могат да бъдат възстановени на заеманата преди избора им или равна по степен длъжност в органите на съдебната власт. Прецизира се и забраната за упражняване на търговска дейност от магистратите. 

Законопроектът въвежда отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер.

Предвижда се всички магистрати да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, а не само за новоназначените, като така се цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!