Антитерористични патрули ще пазят по празниците.

Под охрана вече са метростанциите, летищата, гарите, автогарите и големите търговски центрове. Групите на жандармерията имат специално оборудване и се очаква да станат част от новата полицейска структура за борба с тероризма.

Снимка: bTV

Летище София е един от стратегическите обекти у нас и е със специална охрана. И сега преди празниците там има екип антитерористи. Важно е да кажем, че присъствието им в момента е превантивно, в никакъв случай ситуацията не е извънредна.

Хората трябва да знаят, че в следващите дни често ще виждат подобни патрули и в София, и в останалите по-големи градове.

Всяко дежурство започва с проверка на оръжието и оборудването.

Снимка: bTV

Каските са антибалистични, за да пазят от куршуми, жилетките - бронирани, а оръжието - олекотено.

Снимка: bTV

„Автомат „Калашников”, специално пригоден – със сгъваем приклад за по-добра мобилност, олекотени предпазители и специални гасители, за да се работи в градска среда”, обясни Йордан Трайков - командир на отделение

Патрулите са оборудвани със специални ръкавици с вграден детектор. Те реагират на всички видове метални предмети, включително и на мобилен телефон.

Снимка: bTV

Всеки екип е с конкретни задачи за определени обекти. Някои наблюдават за съмнителни предмети, изоставени вещи, разпръснати вещества.

Очаква се тези патрули да влязат в новата полицейска структура за борба с тероризма, която ще обедини жандармерията и баретите.

„Ако тези две служби се обединят, много по-добро ще бъде и взаимодействието, и обучението на състава. Много по-добро ще бъде управлението на тези сили. Тъй като при евентуални сигнали и действия, ние реагираме заедно с нашите колеги. Според нас това ще доведе до по-голяма стикованост и в същото време ще доведе до по-добра натренираност”, поясни Красимир Добрев, директор на жандармерията.

Новата полицейска дирекция ще е специализирана в борбата с тероризма, арест на особено опасни престъпници и освобождаване на заложници.