Министерският съвет проведе последното си заседание, преди да бъде гласувана оставката му в парламента. По конституция кабинетът в оставка има пълни правомощия да работи чак до встъпването в длъжност на новия държавен глава Румен Радев през януари или до назначаването на служебен кабинет от настоящия президент.

В спешен порядък правителството раздаде пари.

Увеличи с 4,2 млн. лв. бюджета на Министерството на туризма, за да участва в туристически изложения в началото на следващата година.

Отпусна и близо 90 хил. лв. на правосъдното министерство, за да компенсира изплатени вече обезщетения след дела в Международния съд по правата на човека.

Одобри също 10 млн. лв. разходи за собствениците на жилищни компенсаторни бонове. Отпусна и 5 млн. лв. за разходите на инвеститори за осигуровки на 1260 работници по различни проекти.

На днешното заседание премиерът Борисов освободи от длъжност двама заместник-министри на външните работи – Валентин Порязов и Румен Александров, и ги назначи за посланици в Швеция и Холандия.

Конституцията не ограничава правомощията на правителствата в оставка.

Първият кабинет на Борисов подаде оставка на 20 февруари 2013 г. Въпреки това след оставката се проведоха още три заседания на кабинета с общо 127 точки.

Правителството на Пламен Орешарски подаде оставка на 23 юли 2014 г. След това проведе две заседания с общо 77 решения.

Знаково е встъпването в длъжност на служебния кабинет на Георги Близнашки. Тогава той има заседание с единствено решение - номинирането на Кристалина Георгиева за български член на Европейската комисия.