Опит за съставяне на кабинет ще бъде направен до дни. Първата политическа сила ще търси подкрепа за съставяне на свое правителство.

От "Има такъв народ" са готови на разговори с всички останали парламентарни групи освен с ГЕРБ-СДС.

С телефонни разговори с лидерите започна поканата на Има такъв народ за среща с петте партии в парламента без ГЕРБ.

След това мина през опит да се изпратят мейли  на служебната поща, но това се оказва невъзможно, защото системата в Народното събрание все още не е инсталирана.

Стигна се до изпращане на поканите в плик. Извън техническата страна, резултатът е промяна на позицията на партията на Слави Трифонов, че няма да търсят подкрепа от партиите на статуквото.

От "Има такъв народ" ще водят консултации с всички парламентарно представени партии, но не и с ГЕРБ-СДС.

Снимка: btvnovinite.bg

"В крайна сметка е необходимо да се видим с колегите от БСП и ДПС, ние смятаме за редно, дори демократично да ги запознаем с намеренията си за бъдещото управление", заяви Филип Станев.

Само преди няколко месеца позицията на формацията на Слави Трифонов беше, че няма да преговаря с партии на статуквото. Тогава по време на консултациите при държавния глава Тошко Йорданов заяви: „Ние в коалиции с партии на статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, той ще е  с другите две партии от протестите“.

Бившите управляващи са на мнение, че в пленарна зала се спори остро само проформа.

„Партиите на промяната от три станаха пет, защото ИТН покани на преговори и ДПС“, заяви Тома Биков.

„Демократична България“ постави условията си.

„Няма да отстъпим от нито едно от нашите 12 – там е оставката на Гешев, там е съдебната реформа, там е лустрацията“, заяви Ивайло Мирчев.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заявиха, че няма да подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС.

Снимка: БГНЕС

„Пред нас такъв въпрос не стои. Ние не желаем постове и позиции, не желаем парцелиране на властта“, каза Мая Манолова.

От БСП изразиха готовност за разговори, но Националният съвет на партията ще реши дали ще подкрепят кабинет с мандат на "Има такъв народ".

„Ние сме готови за диалог и смятаме, че в тази ситуация разговорите между парламентарните групи са необходими, дори и задължителни, за да намерим най-верния път“, каза Корнелия Нинова.

Снимка: btvnovinite.bg

ДПС също ще отидат на среща с хората на Слави Трифонов.

„Има покани за срещи, които ще се случат, ок и след срещата ще коментираме какво е било“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Снимка: btvnovinite.bg

Разговорите за проектокабинета на първата политическа сила ще започват на третия ден от конституирането на 46-ото Народно събрание.

Този петък в различни часове ще има консултации при президента, както и среща на "Има такъв народ" с "Демократична България". В събота хората на Слави Трифонов ще разговарят с Корнелия Нинова и Мая Манолова, а в неделя с ДПС.