Състоянието на алпинистите, които пострадаха при падането на лавина в Пирин вчера, е стабилно. Двама от ранените четирима остават в „Пирогов”.

Днес Дойчин Боянов, един от малцината българи изкачили Еверест, разказа за преживения ужас в планината. Групата на Дойчин изкачвала северната стена на връх Вихрен. Неочаквано връхлетяла лавина и буквално ги помела.

„Тонове сняг минаха през нас. Слава богу осигуровките издържаха. Такъв беше случаят с мен и още едно момче - останахме на скалите. Някои бяха в по-долната част и тях ги свали на равното,” разказа той пред bTV.

Няколко души, сред които и Дойчин обаче остават да висят на склона в безпомощно състояние. Дължат живота си на едно от по-малко пострадалите момчета. „Със счупен палец на ръката успя да се изкатери до едни скали, където просто по фантастичен начин се справи, успя да ме извлече до него,” обясни още Дойчин Боянов.

Дойчин и Милен Желев ще бъдат оперирани. „За щастие състоянието и на двамата пациенти е стабилно. Единият е с фрактура на бедрената кост и му предстои операция в понеделник. Другият - Дойчин Боянов е с тристранна фрактура на подбедрица,” обясни завеждащият травматологията в „Пирогов” д-р Диян Енчев.

Според лекарите пострадалите ще се възстановят напълно. Затова българинът, изкачил Еверест, вече планира да покори нови върхове. „Не че гледам на това като на нещо нормално, но ще го преживея,” завърши оптимистично той.