Група от 38 мигранти от Афганистан и Сирия са били спасени във водите в Черно море. Сред тях е имало деца и бебе, съобщиха от МВР.

Морето е било твърде бурно, за да бъдат прехвърлени мигрантите от лодката на кораба на българските власти. Лодката бива изтеглена до Каварна.

От МВР уточниха, че ако гумената лодка е останала без гориво в открити води, е било възможно да се стигне до сериозен инцидент.

"По всяка вероятност е турски плавателният съд, няма никакви обозначителни знаци по него. На борда на лодката беше качен проверяващ екип, който остана до самото заставане в пристанище Каварна. Отделно беше съпровождан от наш кораб плавателния съд. С такъв плавателен съд при такова море винаги съществува опасност", обясни комисар Антон Мирков, директор на РДГП в Бургас.

Точният маршрут на мигрантите е в процес на установяване, но се предполага, че са тръгнали от село, близо до Босфора, след което са се насочили на север към румънския бряг. 

Снимка: btvnovinite.bg

Мигрантите са прегледани в болницата в Каварна. След прегледа ще бъдат отведени в полицейското управление за разпит. Последният случай в България на мигранти по море е бил през  2014 година.

За четвърта година се провежда целева морска операция в Черно море. В нея участват Румъния и България. Включени са кораби и самолет, като цялата операция е координирана от Frontex.