Геолози и строители започват обследването на огромната скална маса, надвиснала над хотел и къщи за гости в родопското село Дряново. По предварителни оценки, около 50 тона скали могат всеки момент да се стоварят върху сградите. Евакуирани са 8 души.  

Собственикът на пострадалия хотел Митко Панджилов споделя, че в момента заедно със семейството му са без препитание.

"Не знам колко време ще останем евакуирани, но не можем и да си го позволим дълго време. Ние имаме тук 15 бани, тази вода ще замръзне няма ли присъствие на хора, просто не може да си го позволим", казва Панджилов.

"Прави се всичко възможно да се започне работа още в четвъртък. Мястото е трудно достъпно, ще трябват големи количества бетон и желязо, ще има и изкопни работи", обясни инж. Валентин Симеонов, кмет на община Лъки. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ако скалната маса зад хотела се отчупи, тя ще тръгне надолу към други постройки – хотели, кметството и къщи, които могат да бъдат засегнати. 

Местните власти уверяват, че районът е отцепен и е направено всичко, за да се предпази населението. Местните жители споделят, че се боят да спят по къщите си. Освен 50 тонният масив, на още няколко места са се напукали скали.

Снимка: btvnovinite.bg

На евакуираните хора може да бъдат предложени общински жилища, в които да бъдат настанени за по-дълъг период от време.

Според специалистите укрепителните дейности трябва да започнат веднага. Местната управа още в понеделник ще внесе предложение и очакванията са укрепването на скалната маса да започне в четвъртък.

Вече има план за действие, трябва обаче да се намери изпълнител, тъй като теренът е трудно достъпен, всичко ще се извършва на ръка.