Премиерът Бойко Борисов посети Дряново, за да се запознае лично със ситуацията с опасния скален масив, надвиснал над хотел и няколко къщи в родопското село. За укрепване на близо 50-тонна скала ще се осигури спешно финансиране.

Правителството ще отпусне 476 хил. лв. за да предотврати ново голямо срутище. Премиерът се ангажира, че парите ще бъдат преведени най-късно до утре. 

Снимка: btvnovinite.bg

Държавата отпуска над 3,7 млн. лв. за пострадалите от наводненията общини, стана ясно след заседание на Комисията за възстановяване на щетите. Освен Лъки, пари ще получат още Гоце Делчев, Костинброд и Столична община. 

Районът около опасността все още е отцепен, а хората, които се наложи да бъдат евакуирани – ще могат да се върнат по домовете си тази седмица, когато започват укрепителните дейности.

Снимка: btvnovinite.bg

Къщата на Никола Топалов се намира над една от опасните скали. Вече няколко дни спи у съседи. Надява се ремонтните дейности да започнат скоро, за да може да се прибере. Притеснява се водата в дома му да не замръзне заради студеното време и да причини проблеми. 

Теренът е трудно достъпен и укрепването ще се извършва на ръка. 

Докато оглеждаше терена премиерът отговори и на критиките на президента, че се харчат много държавни средства. 

„И когато следващият път президентът се изказва по тая тема да зададете един въпрос: „Кои пари да спрем?“. Защото вчера казва харчат се страшно много пари от бюджета за бедствия и какво ли не. Да каже: „Борисов, незабавно спри тея 50 лв., където даваме на пенсионерите“. Нали си ги получавате? „Спри 15% увеличение на полицаите и пожарникарите, спри двойното увеличение на учителите“. Да каже кои пари да спрем“, коментира министър-председателят.

На Община Лъки е възложено да се намерят специализирани фирми, които да укрепят свлачището.