Републиканските пътища са проходими при зимни условия, това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Температурите са в интервала от –5 С° до +5 С°. Времето над страната е предимно облачно. Пътните настилки са мокри, на места заснежени, обработени и опесъчени.

След започналото топене на снежната покривка и заради понижаването на температурите и силния вятър днес е възможно образуването на поледици. С новите валежи, които ще са от дъжд и сняг, тази опасност се увеличава.

За осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) от 14.00 до 20.00 часа.

Затворени за всички превозни средства остават проходите „Златишки”, „Върбишки”, „Троянски”, а за тежкотоварни автомобили е забранено движението през проходите „Котленски”, „Петрохан”, „Твърдишки”, „Дюлински” и „Вратник”.

За опасност от падащи камъни агенцията предупреждава за Искърско дефиле, Кресненско дефиле, Проходът на Републиката и всички пътища на област Смолян. 

Движението по пътя Пловдив - Смолян на два километра от Асеновград все още продължава да се извършва в едното платно на пътя. В петък през нощта там се активизира силно свлачище, което все още не е разчистено.

Камарата пръст и камъни е паднала под Асенова крепост, събаряйки по пътя си подпорната стена на пътя. Движението се регулира от пътни полицаи. За обходен маршрут от Пампорово може да се използва пътят Девин - Кричим.

Съветите за шофьорите са да са подготвени за шофиране в зимни условия и да не карат бързо. На всеки два часа да се опитват да спрат за почивка. Да са бдителни и да спазват дистанция в задръстванията, за да няма верижни катастрофи.