Жълт код за опасност от гръмотевични бури е обявен днес за 18 области.

Той е в сила за областите Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска.

В тези области ще има валежи и гръмотевични бури. Сумарните количества валежи се очаква да бъдат между 15 и 35 л/кв. м. В отделни райони ще има интензивни локални валежи с по-големи количества. За останалите 10 области в страната е обявен зелен код.

Над страната облачността ще е значителна, след обяд на много места с валежи и гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен и с него ще нахлуе хладен въздух. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Максималните температури ще са предимно между 16° и 21°.

Над планините ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, над около 2000 метра от сняг. След обяд ще има и гръмотевична дейност. Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра около 6°.

По Черноморието облачността ще е значителна и след обяд ще превали. Ще духа до умерен южен вятър, който след пладне ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 16° и 20°.