Предупреждения за опасно време са обявени в цялата страна. В Северозападна България и в София вече вали обилен сняг и в следващите часове ще се образува снежна покривка.

В североизточните райони предупрежденията са от втора степен за бурен вятър, снеговалежи, заледявания и виелици. В останалата част от страната предупрежденията са от първа степен за валежи от сняг, в южните райони- от дъжд и сняг. В по-късните часове на деня и в Южна България ще се образува снежна покривка. В Северна България се очаква да натрупа до 15-20 см.

Снимка: btvnovinite.bg

В София започнаха първите обработки със смеси срещу заледяване. 167 машини –снегопочистваща техника са на терен. 

Приоритетно се извършва се избутване на снежна маса и разпръскване на соли против заледяване по улиците, по които се движи масовия градски транспорт, улици със обществена значимост, опасни и стръмни участъци.

Снимка: Ладислав Цветков

Обработват се и общинските пътища  в районите  „Нови Искър“, „Кремиковци“, „Панчарево“ и „Банкя“. Очаква се снеговалежът да продължи, температурите да се понижават.

Масовият градски транспорт върви нормално, няма затруднения. Основните булеварди са изчистени. На територията на София няма затворени и необработени участъци, съобщи Красимир Димитров от Центъра за градска мобилност. Започва и обработката на малките вътрешно кварталните улици, съобщиха от Столичния инспекторат.

Снимка: Ладислав Цветков

Временно беше затворен пътят от кв. „Бояна“ - местност Златните мостове на Витоша заради обработка на пътните настилки срещу заледявания.

Ограничено e движението на товарни автомобили над 12 тона през прохода „Троянски", съобщават от Пътната агенция.

 

Снимка: Ладислав Цветков
Временно e ограничено и движението по пътя Видин - Монтана в района на Смоляновци поради аварирал тежкотоварен автомобил.  Необходимо е шофьорите да изчакват на място.

В старопланинския проход Петрохан, който свързва Монтана и Берковица, шосето се разчиства и опесъчава и за момента е проходимо, уточниха от пътното управление. Снежната покривка в региона до сега е 10-15 сантиметра, очаква се да вали до края на деня, обявиха от метеорологичната станция край Монтана.

Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили по АМ „Хемус“ – Ботевград поради снегопочистване на територията на област Враца.

Зрител ни изпрати сигнал, че тази сутрин пътуването в Искърското дефиле е истинско приключение. В рубриката ни „Аз, репортерът” беше изпратен клип от участъка Зверино –Лакатник. „Пътят не е почистен, снегът вали силно и не спира. Има паднали камъни”,  пише потребителят.

Ограничено е движението и по пътя от граничния пункт "Лесово" до Елхово поради пътнотранспортно произшествие. Шофьорите да леки автомобили се движат по обходния маршрут: Княжево – Тополовград – Голям Манастир – Малък Манастир – Изгрев – Елхово.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!