Мъгли в половин България. И отново опасно мръсен въздух в част от големите градове.

Трети пореден ден столични квартали осъмнаха с превишени нива на фините прахови частици.

За да поощри ползването на градски транспорт, общината обяви безплатно ползване на буферните паркинги до метростанциите.

В 13 области е в сила предупреждение за мъгли и опасно малка видимост.

През целия ден имаше хора, които ги посещаваха буферните паркинги, но имаше и доста празни места.

Иван оставя колата си на буферен паркинг и продължава с метро до работа.

„Пътувам от „Левски Г”. Спорно е колко е екологично, защото до тук идвам с кола, но една кола по-малко на пътя все пак е нещо”, смята Иван.

Общината не разполага с данни колко са спестените вредни емисии днес. За това със специалист по електромобилите направихме груба сметка.

Пресмятаме, че ако 2700-те места в буферните паркинги са заети, колите спестяват пробег средно по 10 километра на ден.

„Спестените вредни емисии ще бъдат в размер на 78,3 кг въглеродни оксиди за ден и 17,55 кг въглеродни оксиди за ден”, каза Боян Бакърджиев, мениджър на фирма за споделени електромобили.

Излиза, че на базата на 1 милион коли в столицата, които на ден горят средно 29 тона вредни емисии, процентът е минимален.

Екипът ни забеляза драстично разминаване между резултатите, които показва Европейският индекс за измерване на замърсяването на въздуха и данните от станциите на екоминистреството.

В  6 часа тази сутрин  европейският индекс показва, че замърсяването е около 150 микрограма за кубичен метър. Това означава три пъти над нормата. При нас резултатът е 70. Малко над нормата. Би трябвало данните да съвпадат, защото се подават оттук.

„Получава се така, защото некоректно европейската агенция и ние няколко пъти сме ги уведомявали ,че журналистите в България са наблюдателни и ги виждат тези неща, те представят стойност за 24 часа”, обясни Валери Серафимов, Изпълнителна агенция по околна среда.

От Европейската агенция отговориха за bTV: "В индекса можете да изберете кои държави и какви станции искате да видите на картата, както и период от време. Най-добрите данни са показани "преди 3 часа" или по-късно, но можете също да зададете индекса преди два часа или дори "сега.