Отново опасно мръсен въздух в столицата. Наличие на фини прахови частици много над нормата, показват данните и на гражданската платформа airbg.info, и на станциите на Министерството на околната среда и водите.

Снимка: bTV

Гъста мъгла и завишение на фините прахови частици във въздуха - поредно предизвикателство за софиянци днес.

По данни на Изпълнителната агенция по околна среда през последните 24 часа най-голямо е било замърсяването в кварталите "Надежда", "Младост", "Павлово" и "Хиподрума".

Снимка: bTV

По данни на Столична община 40% от замърсяването на въздуха се дължи на изгаряне на отпадъци и отопление на въглища и дърва. Наличие на тези показатели има най-вече в квартали като „Красна поляна”.

Част от тези искания - за санкции, утре ще бъдат внесени от депутатите на ГЕРБ като предложение в парламента, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова .

Снимка: bTV

"Над 60 проверки са направени през последния месец. Но тези проверки не водят до резултат, за това поисках да бъде инкриминирана тази дейност за повече ефект. Апелирам към хората да подават сигнали за горене на отпадъци на открито на телефоните на столичния инспекторат и на телефон 112", заяви Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Безветрие и температурна инверсия е причината за мръсния въздух през последните дни, смятат от Изпълнителната агенция по околна среда. 

Междувременно лекарите предупреждават, че при подобни градски условия дихателните проблеми на пациентите се увеличават.

Снимка: bTV

Мръсният въздух влияе за по-голяма честото на инфекциите. При хората, които имат белодробна болест е причина да получат обостряния, а асматиците да получат пристъпи, обясняват пулмолози.

Според експерти причината за гъстия смог, който обхваща столицата ни в студените зимни дни, е свързан с така наречената температурна инверсия.

Междувременно стана ясно, че утре буферните паркинги ще са безплатни за гражданите, които оставят колите си и използват градски транспорт. 

Снимка: bTV

Градът се намира в котловина, за която е характерна така наречената температурна инверсия. Явлението задържа топлия въздух високо в атмосферата, той от своя страна не позволява на фините прахови частици и коктейлът от газове да напуснат града и ги задържа в смог.

Така на практика София попада под похлупака на мръсния въздух, докато не се появи вятър.