Продължава периодът със сухо и опасно горещо време. Все по-голяма е опасността от пожари. За утре са още повече областите с много голям и екстремален риск – най-високата степен, когато пожарите се разпространяват изключително бързо и са много трудни за овладяване.

Днес най-високата температура е 40 градуса, измерена в Сандански и във Видин.

Утре предупреждение за опасно високи температури е в сила за цялата страна, като в 16 области е обявен код Оранжево за очаквани максимални температури над 38 градуса на сянка.

Близо 300 сигнала са получени в центъра за Спешна помощ в София в рамките на днешната смяна. По-голямата част тях са били за топлинни и слънчеви удари и припадъци.

При жегите се стига и до по-тежки случаи:

„Заболявания, които са предимно от сърдечно-съдов произход. Мозъчно-съдови инциденти, сърдечно-съдови инциденти, като започнем от състояния на колапс и стигнем до мозъчен инсулт, като стигнем до сърдечна атака”, обясни д-р Николай Кирилов, завеждащ смяна в ЦСМП в София.

Броят на сигналите в столицата днес е по-висок от дните с по-ниски температури, но е по-малък от предходните горещини. По-малко са и хората, които са колабирали на улицата вследствие на високите температури.

В Сандански, където температурата по обед беше 40 градуса на сянка, хората потърсиха прохлада на градския плаж.

На някои обаче им се наложи да работят и в жегите.

В Пловдив строителна бригада изливаше бетон в най-топлото време. Заради високите температури, трябва да почиват по петнайсетина минути на всеки час.

Главната улица на града, която в почивните дни е пълна с хора, опустя. Всеки трети, тръгнал в най-голямата жега на разходка или по работа, носеше бутилка с вода.

Лекарите отново припомнят хората с хронични заболявания, възрастните и децата да не излизат в най-горещите часове.

Ако все пак ви се налага да излизате в най-горещите часове, облечете се подходящо и се запасете с вода.