За опасно високи температури на територията на цялата страна в четвъртък предупреждават синоптиците. За 14 август е обявен жълт код във всички 28 области в България, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология към БАН.

Над страната отново ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в София 34°.

Над планините ще бъде слънчево и топло. Ще духа слаб, предимно южен вятър, само по най-високите върхове на Рила и Пирин до умерен от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 27°, а на 2000 метра около 21°.

По Черноморието ще бъде слънчево и горещо със слаб бризов вятър. Максималните температури ще бъдат около 30°, а температурата на морската вода е 27-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Леко по-хладно ще бъде в северозападната част на страната в петък

Очаква се захлаждане с около 10 градуса в събота и неделя, след което отново предстои повишение на температурите. В понеделник вятърът ще отслабне и отново в почти цялата страна, с изключение на източните райони, ще бъде слънчево.

Опасно горещо ще бъде и днес навсякъде на Балканите, но през втората половина на деня над крайните северозападни райони от полуострова се очаква да превали. Хладно за сезона, с валежи и гръмотевици в много райони ще бъде времето в Централна и Западна Европа.