Завишени нива на арсен са регистрирани в три села в Монтанско. Водоноски снабдяват жителите на Бели брег, Громшин и Кобиляк.

Замърсяването е установено във водоизточник на територията на община Бойчиновци, който захранва селата.

Все още се уточнява дали има опасност за населението. Най-високи са били стойностите на 22 юни, когато са превишили с над два пъти допустимите норми от 10 микрограма на литър. Оттогава досега стойностите варират между 11 и 15 микрограма на литър.

Помпената станция се намира в село Кобиляк. Тя захранва трите села, в които има 1000 жители, и ползва собствен водоизточник.

Проблемът е бил много сериозен около 30 юни, когато нормите на арсен са били надвишени два пъти, заяви за bTV Светлин Сретениев, кмет на община Бойчиновци, на чиято територия се намират трите села.

От няколко дни изследванията показват, че арсенът е 12 – 13 пункта микрограма на литър. Заедно с проф. Калинков от Университета за архитектура и строителство се търси причината за замърсяването, както и алтернативен водоизточник за населението, добави кметът.

Той обясни, че от ВиК–Монтана са подсигурили водоноски в трите села от 10 дни.

Със заповед на кмета е забранено използването на водата от водопроводите за питейни нужди. Тя може да бъде използвана само за домакински нужди.

Срокът, който е поставен на ВиК, според предписанието на Регионалната здравна инспекция, за установяване на източника на замърсяване е краят на юли месец.

Потърсено е съдействие от Университета по архитектура, строителство и геодезия, от  специалисти от БАН, както и от Басейнова дирекция.