Мистерията със самоубийството на 11-годишното дете в Стрелча остава. Втори ден психолози от МВР разпитват близките и приятелите на момчето.

Опасна игра в интернет или онлайн внушение – това са основните версии, по които работят разследващите.

Играта Син кит не е причина за смъртта на момчето от Стрелча, предполагат експерти.

Нормално е детето да има и втори профил в социалните мрежи, но профилната му снимка е показателна. 

„Символът на смъртта, който е сложило – всеки един тийнейджър би го направил, знаете колко се харчат тениските с изрисувани черепи. Това е тема, която ги влече. В същото време би могло да бъде сигнал, че у детето вече се зареждат подобни суицидални мисли, които накрая са довели до този трагичен инцидент”, коментира Георги Апостолов.

Той определя случая като странен, но е убеден, че истинската причина за фаталния изстрел не е в мрежата. 

„Ако някой например действително е манипулирал детето, претендирайки, че е лидер на някаква такава игра, и детето се е подвело, това показва само едно – че детето е било силно емоционално уязвимо по някаква друга причина”, допълни Апостолов.

В Русия войната срещу смъртоносната игра се води отдавна. Няколко дни преди да скочи от 12-ия етаж, едно момиче се опитва да спаси братята си от Синия кит.

В момента проблемът е локализиран, твърди руският журналист Андрей Филатов, който е разследвал групите, които изпращат смъртоносни послания.

„Децата, и въобще хората, сме еднакви навсякъде по света. Ако този смъртоносен механизъм работи в една държава, той ще проработи и в друга, и ще се приложи и там”, каза Андрей Филатов.

Експерти у нас предупреждават, че ако родителите търсят причините за проблема само в интернет, това значи, че просто бягат от отговорност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!