Дълги опашки за олио на ниска цена се извиха пред хипермаркетите в страната.

В Бургас, 77-годишен мъж почина, докато се реди.

Вицепремиерът Корнелия Нинова свика спешна среща със зърнопроизводителите. И обяви, че няма причина за напрежение.

След напрежението за олио в цялата страна, държава и производители се събраха, за да обсъдят цените на пазара. Министърът на икономиката Корнелия Нинова бе категорична, че олио има и не съществува никаква опасност от дефицит по щандовете. Властта е предприела мерки срещу спекулантите, но въпреки това днес по време на презапасяване с олио, в Бургас се стигна до трагичен инцидент.

Снимка: bTV

77-годишният мъж се наредил час преди да отвори магазина. Когато отварят вратите, той е сред първите, които стигат до палетите с олио, но там му прилошава.

Иван Бакърджиев е чакал на опашката заедно с починалия мъж на минусови температури, после вътре го видял до бутилките с олио.

"Той беше легнал с гръб облегнат на един палет и беше се отпуснал, аз не видях дали някой го удари, инфаркт или инсулт е получил?!", казва Иван.

Аутопсия в съдебна медицина ще установи причините за смъртта на мъжа.

Снимка: bTV

Новината, че в една от големите вериги олиото днес ще е под 3 лева за литър бе достатъчна, за да предизвика стълпотворение във магазините в цялата страна. Въпреки минусовите температури опашките се извиха още в ранни зори. В социалните мрежи се завъртяха кадри от Враца, София, Бургас, Ямбол.

И производителите, и търговците твърдят, че олио има и не е необходимо да воюваме, за да си го купим.