Бум на ухапани от кърлежи се регистрира в София. Десетки чакат пред Центъра по заразни и паразитни болести. Всички се изследват след ухапване от пякообразното.

Снимка: btvnovinite.bg

На опашката е и Гергана, която чака резултатите на 5-годишния си син.

„Бяхме навънка и го полази трети. Трети само за последните две седмици“, разказва майката.    

Снимка: btvnovinite.bg

За повишение в активността на кърлежите алармират и експертите. Според тях тази активност ще продължи още няколко седмици.

А съветът е да избягваме тревните площи дори да са окосени, а след разходка редовно да се преглеждаме. 

20% от изследваните у нас кърлежи са заразени. А от тях една пета успяват да предадат инфекцията. Така около 4% от ухапванията водят до заразяване. Такъв е случаят и на Евгения. 

„Кърлежът беше заразен и получих симптоми на лаймска болест. Вече една година периодично идвам да се изследвам. Купувам различни препарати, в които се пръскам - дрехите обувките, преглеждам се непрекъснато“, разказва жената.

Затова е важно да наблюдаваме мястото, където кърлежът се е забил поне месец след това, „тъй като всяко заболяване има инкубационен период. Наблюдава се зачервяване на мястото в случай на лаймска болест или тъмно петно с обрив при марсилската треска“, обяснява директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Снимка: btvnovinite.bg
У нас средно 800 души получават инфекции след ухапване от кърлеж. А от Столичната община обясниха, че в края на месец май са обработили всички окосени площи. В момента се прави и нов график за повторно пръскане, което се очаква да започне на 17 май, стига да не вали.