Опашки от чакащи на летище София. Зрители на bTV сигнализираха, че им отнема близо час да минат проверки, за да влязат у нас.

Работят ли електронните гишета на аерогарата и имат ли връзка опашките с обработването на COVID сертификатите?

Зрители ни изпратиха кадри с опашки от пристигащи на Терминал 2.

Марияна се прибира от Амстердам и разбира, че не може да мине с паспорт през електронните гишета.

„Беше затворена машината, която беше за чекинг. Идвайки от Амстердам разбрах, че няма как, понеже там всичко си работи. Нямам никаква идея, надявам се да бъде оправено”, казва тя.

От летището и Здравната инспекция признават, че COVID документите на пътниците се обработват трудно, когато няколко полета кацнат почти едновременно. Здравните власти дори търсят помощ.

Гранична полиция обяснява, че новите осем електронни гишета на Терминал 2, които трябва да облекчат както пътниците, така и контролните органи в условия на COVID, работят, но в тестова среда.

Още преди девет години на летището бяха открити първите в България четири електронни гишета за граничен контрол. Днес обаче те са демонтирани от Терминал 2, който обира основния пътникопоток, и са монтирани след обновяване на Терминал 1.

След излъчването на репортажа, граничните власти уточниха, че в първата половина на август вероятно тестовият период на новите осем електронни гишета ще бъде завършен. Тогава се очаква устройствата да влязат в пълна експлоатация, а междувременно и да стане ясно колко струва новото оборудване.