След 2 седмици пауза, зелените коридори за имунизация се връщат частично. Засега остава тенденцията регистрираните случаи за денонощие да надхвърлят 20 на сто.

Забелязва се, че новозаразените в рамките на 24 часа леко намаляват, но броят на активните случаи и на хоспитализираните пациенти расте. 3988 са доказаните нови случаи при близо 18 хиляди извършени теста, което означава, че процентът на положителни проби е малко над 22. В болница са настанени вече близо 9300 души. Починалите с COVID-19 за денонощие са 99 души, а оздравелите - 2161.

Вчера са поставени над 14 000 дози ваксини, а в болница „Царица Йоанна“ днес възстановиха зелените коридори, без да е нужна регистрация в електронния портал, защото имат налични ваксини.

Опашка от чакащи да се имунизират без записан час в електронния регистър се изви пред болница ИСУЛ.

„По принцип в 8-ма поликлиника имах час, но ми казаха, че ваксините са свършили и реших да видя дали тук ще мога да мина. Седиш и чакаш, ако успееш да минеш, минаваш“, каза Петър Николов.

Зеленият коридор без регистрация ще работи и през уикенда, докато има налични ваксини. Имунизацията е само с „АстраЗенека“, а дозите са общо 300. Възможност за ваксина без час има и в Александровска болница.

„Но това означава първо, че не е сигурно, че ще бъде имуунизиран. И втроро - вероятността да бъде поставен в ситуация да чака часове наред е много голяма“, заяви д-р Васил Михайлов, УМБАЛ "Александровска".

Надеждите са да бъдат изпълнени следващите договорени доставки на ваксини, каза здравният министър.

„Ако продължим в същия дух и такива останат нагласите на хората, с темпа на ваксинацията и пристигането на ваксините, до края на лятото можем да постигнем така наречения колективен имунитет“, смята проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

В страната се налага и увеличаване на реанимационния легла в болниците.

„Днес ще издам моя заповед... Всички дихателни апарати, които имаме в страната, да бъдат разположени до болничните легла, да бъдат превърнати леглата в реанимационни“, допълни здравният министър.

В болницата в Сливен от 150 COVID легла, заетите са 130. Там имат спешна нужда от Ремдесивир, който ще пристигне в понеделник, обеща здравният министър.

Днес общата 14-дневна заболеваемост за страната вече е 696 на 100 000, спрямо 684 вчера. Най-съществени промени по области са в: Ловеч, където премина 600 на 100 000 и в Кюстендил, където падна под 700 на 100 000.

Областите над 500 са 20 от 28. Три области утре са на прага да преминат 1000 на 100 000. Това са: София, Силистра и Бургас.