Опасен мост в община Своге сериозно застрашава живота на живеещите в района на гара Левище, както и на всички преминаващи по него.   

Преди няколко дни преминаващи през въжения мост, който е единствената връзка на Левище със света, установили, че едно от носещите стоманени въжета е скъсано и веднага сигнализирали в общината.  

Корозиралото метално въже е едно от четирите, които държат моста над река Искър.

Основата на съоръжението е от дървени греди. В 21 век друга връзка за автомобилите няма.  Сега заради скъсаното въже паркират от едната страна, а за да стигнат до домовете си, хората преминават пеша.

„Не идва линейка, линейката стои оттатък и тук на ръце се носи човекът, пълна безотговорност от всички“, разказа Георги Иванов.

Опасенията са, че може да пострадат и други.

„Непрекъснато идват екскурзианти, спират няколко влака от София,  когато минава цяла група, ако се получи резонанс, тези въжета ще се скъсат и всичко ще изпадне долу в реката“, обясни Галерида Петрова.

След направения оглед от Община Своге очакват решението на специалистите, за да реагират в авариен порядък. Селото е част от общината, но мостът, строен преди повече от 60 години няма документи.

За цялостен ремонт ще се разчита на държавата. Големият парадокс е, че до въжения мост има друг, от метал и бетон, изграден за нуждите на железницата, но голямата вода през 2005 г. отрязала достъпа до него и все още не е възстановен.