Технически проблем в системата на „Пътна полиция” затрудни обслужването в цялата страна. Шофьорите останаха без достъп до онлайн услуги, проблеми има и на гишетата. Техническият проблем е възникнал при инсталиране на нова версия на автоматизираната информационна система.

До отстраняване на проблема гражданите няма да могат да правят плащания и справки по своите глоби и наказателни постановления.

„От петък стартирахме нова функция в административно-наказателната дейност, която да подобри административното обслужване на гражданите. Тази функция изисква сериозно техническо преобразуване на системата и се оказа, че предвиденият срок до неделя не беше достатъчен, за да може да се финализира", коментира Росен Рапчев, началник на сектор „Пътен контрол” към ГД „Национална полиция”.

Нако работи като шофьор и се притеснява, че заради неплатената  глоба на изтичащия акт може да остане без книжка.

„Сега, ако изляза и ме спрат, ще кажат, че имам неплатени глоби, ще ми вземат книжката и какво правим? Оставаме без работа”, коментира той. 

„Разбира се, гражданите са недоволни, за което се извиняваме, правим това за по-доброто административно обслужване”, изтъкна още Росен Рапчев.

На гишетата в столичния КАТ се образуваха опашки. Шофьорите можеха единствено да дерегистрират колите си.

Хората се оплакаха, че редовно има проблеми със системата на Пътна полиция и липсва информация. Експерти ще продължат да работят до отстраняване на проблема, за да може най-късно утре системите да работят нормално, увериха от МВР.