Новият по-заразен вариант на коронавируса „Омикрон“ официално е регистриран в България, съобщи доц. Ангел Кунчев на брифинг за медиите.

За предполагаемата му поява и у нас се говори в последните две седмици, като секвенирането на пробите в Националния център по заразни и паразитни болести е потвърдило наличието му.

„Омикрон“ е установен в 12 проби до този момент, но само при една от тях става въпрос за човек, който се е върнал от чужбина. За останалите към този момент няма такива данни.

Заболелите са от София и има един от София-област. По отношение на възрастта - има дете във възрастовата група от 10-15 години; от 15-20 г. са двама заразени, от 20-30 г. са двама, 40-50 - двама души, от 50 до 60 г. - трима, и над 60-годишна възраст: двама. Всички са с леко протичане на болестта на домашно лечение.

Петима са със завършен цикъл на имунизация, но без бустерна доза. Сред тях има ваксинирани и с трите вида ваксини – „Янсен“, „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Трудно намерихме контактните лица, защото са празници, но колегите от РЗИ положиха максимални усилия“, каза още Ангел Кунчев.

По думите му последните секвенирани проби са общо 275, които са събрани от 41 лечебни заведения от цялата страна. Положителните на „Омикрон“ проби са 4,4% от всички секвенирани.

„Очакваме ситуацията бързо да се промени, защото за „Омикрон“ е характерно, че много бързо се предава. Това, което можем да очакваме е засягане на по-голям брой хора“, каза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор коментира също, че тепърва ще се обсъждам мерки за ограничаване на заразата с „Омикрон“, като няма да се правят компромиси със здравето на хората.

„Двете неща, които са най-важни, са вече изпълнени: за групата с най-високорисковото развитие на усложнения - хората над 65 години, има решение на МС за мотивирането им при ваксинация; и другото - съкратихме интервала за бустерната доза. Не че може да се правят генерални изводи за тези нови 12 случая, но никой от тях не е с бустерна доза, затова продължаваме да считаме, че пълната имунизация плюс бустер доза осигуряват най-доброто ниво на защита, без, разбира се, да е 100 процентова“, каза още Кунчев.

Той допълни, че може да се очаква много бързо разпространение на новия вариант, подобна на Великобритания - удвояване на случаите на всеки 2-3 дни.