Едно от основните права на децата е детско участие - мнението им да бъде чуто особено, когато се взимат решения за тях. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова по повод старта на кампанията „Нашето дете”.

Като най-сериозен проблем на децата у нас тя посочи бедността, което води и до ранно отпадане от училище. „Всяко дете има право да живее в семейна среда и българските семейства трябва да бъдат подкрепени, за да раждат деца и да ги отглеждат”, добави тя.

 Според Манолова трябва да се върне уважението към учителите. Това е начинът според нея да се справим с агресията в училищата. Само с по-високи заплати няма да стане, каза тя и даде пример с детето от 19 училище, което искаха да бъде преместено. „ Беше смайващо как родители и учители се бяха изправили над едно 10-годишно дете и не могат да се справят с него. Тогава оценката на екипа, работил с него беше съвсем друга. Не бива да се лепят етикети”, посочи Манолова.

Тя е категорична, че голяма част от насилието е в семействата и колкото и камери и охрана да сложим проблемите тръгват от семейството.

Неуспешните битки с „Топлофикация” бележат целия ми мандат, каза тя. Упражнила съм всичките си правомощия - срещи, жалби и т.н. Решението на ВКС е пореден отказ на институция да застане на страната на гражданите. Не е и обосновано, не само несправедливо, коментира Манолова.

Дружеството има институционален и политически чадър от десетилетия, то не може да бъде накарано да се държи уважително с клиентите си.